MADE FOR MOVEMENT BLOG

Made for movement blog

Syv spørsmål du bør stille din fysioterapeut

by Rikke Damkjær Moen - Physiotherapist and Medical Manager on November 14

Fysioterapi er en av de viktigste behandlingene av CP, så det er sannsynlig at ditt barn har nær kontakt med en fysioterapeut.

I tillegg til de åpenbare fordelene med å ha en dedikert fagperson tilgjengelig, kan fysioterapi bidra til personlig utvikling innen mange områder; fra å utvikle nye motoriske ferdigheter, til å forbedre allerede eksisterende evner, stimulere til selvstendighet og økt selvtillit, samt gi inspirasjon til deltakelse i daglige aktiviteter, sports- og fritidsaktiviteter.

Så - det er en utmerket idé å introdusere barnet ditt for fysioterapi, men for å få mest mulig ut av det har vi laget en liste med spørsmål som du kan stille fysioterapeuten din.

Questions to ask your physiotherapist about CP

1. Hvordan er det best å begynne?

Ved å spørre spørsmål og være åpen. Behandlingsplanen vil være unik for hvert enkelt barn, avhengig av funksjonsnivå. Det er derfor viktig å sette mål sammen med barnet og terapeuten. Uansett hva du måtte frykte (vil behandlingen gjøre vondt? Jeg er bekymret når andre håndterer henne/han), spør i vei. Ikke vær redd for å høres naiv eller tåpelig ut. Terapeuten er der for å støtte og gi råd til deg og ditt barn.

 

2. Hva kan jeg gjøre hjemme?

Et veldig viktig spørsmål. Noe trening og aktivitet kan være viktig å gjøre daglig, og i så fall er det avgjørende å avklare hvor langt det er nødvendig å strekke det, så det ikke blir et ork for både barnet og deg selv. Spør etter måter å endre rekkefølgen og utførelsen av aktiviteter på slik at de ikke blir kjedelige rutiner. Legg også planer sammen med terapeuten for å sikre at aktivitetene forblir meningsfulle og morsomme for barnet slik at det ikke kjeder seg og begynner å se på treningen som vanskelig. Spør samtidig om terapeuten kan gjennomgå alle øvelser sammen med deg slik at du følger deg trygg og komfortabelt med å gjennomføre dem på egen hånd hjemme.

 

3. Hvilke kilder kan jeg stole på når jeg søker etter informasjon?

Ifølge en undersøkelse utført av Pew Research Center, bruker 72 prosent av oss søkemotorer for å finne helseinformasjon. Husk da alltid at informasjon på internett kommer fra alle mulige kilder: noen troverdige, andre ikke. Vi anbefaler at du er kritisk. Bruk gjerne internett som et utgangspunkt – som om du tar del i en enorm offentlig samtale – men aldri som et diagnoseverktøy. Om du har lest noe på nettet som du er usikker på, spør din fysioterapeut.

 

4. Hvilke sport eller aktiviteter er anbefalt for mitt barn?

Det er bra å delta i sport og aktiviteter, og vi vet alle at fysisk aktivitet redusere stillestilling og har mange helsemessige fordeler. Om det er fotball, basketball, eller noe annet, gir fysisk aktivitet sosiale gevinster; fra interaksjon med andre til følelse av mestring. Spør din fysioterapeut hvilke aktiviteter eller spill som kan passe ditt barn avhengig av hans eller hennes utviklings- og funksjonsnivå. Spør også litt rundt i lokalmiljøet. Ofte er det lokale lag som blir veldig glad for å høre fra deg og ditt barn.

 

5. Hvilke aktiviteter anbefaler du om barnet mitt ikke liker sport?

Ikke alle barn liker sportslige aktiviteter. Hvis dette gjelder ditt barn, ikke vær bekymret, det er ikke noe grunn til å være inaktiv. Det er mange morsomme aktiviteter dere kan prøve, som speideren, skattejakt, hinderløype eller leker som gjemme-og-lete. Hovedhensikten er å være i aktivitet og ha det gøy.

Les om hvordan du kan knytte bånd med ditt barn gjennom ulike aktiviteter.

 

6. Hvilke hjelpemidler er relevante for mitt barn. Når er det naturlig å starte med dem?

Hjelpemidler er til for å gjøre barnet ditt i stand til å utføre en masse som de ellers ville hatt vanskeligheter med. Hjelpemidlene varierer fra mobilitetsutstyr som rullestoler, til kommunikasjonsutstyr og kreative kunst- og håndverksartikler som kan tilpasses. De kan gjøre livet enklere og bedre. De kan til og med gi ditt barn en grad av selvrealisering. Spør fysioterapeuten din når det er best for barnet ditt å starte (og også når det er lurt å slutte). Og ikke anskaff hjelpemidler ukritisk. Spør terapeuten hva som gir ditt barn nytteverdi.

Les om Sara, en jente som allerede ved 15 måneders alder er oppe og går i NF-Walker.

 girl in NF-Walker

7. Trenger barnet mitt ortose? Og i så fall, hvor henvender jeg meg?

Ortoser er en del av fysioterapi terminologien referer til utstyr som brukes for å hjelpe til med ditt barns mobilitet og ferdigheter. Det er en stor (og voksende) andel av dem – og de inkluderer skinner, korsetter og sko – som skreddersys og støpes til det enkelte barn.

Akkurat som sko eller tannregulering må disse justeres og endres når barnet ditt vokser. Generelt skal disse hjelpemidlene gi stabilitet og korreksjon slik at bevegelser og aktiviteter er enklere å utføre. Samtidig forebygges utvikling av deformiteter, og dermed er ortoser en god ting, men vær på vakt om barnet viser tegn på ubehag. Kontrollere for evt trykk og røde merker. Det kan være et tegn på at ortosen ikke er korrekt tilpasset eller trenger å bli vurdert på nytt fordi barnet har vokst.

Get in touch with Made for Movement

Rikke Damkjær Moen - Physiotherapist and Medical Manager
Rikke Damkjær Moen brings many years of experience as clinical physiotherapist to the Made for Movement team. Her mission is to ensure that everybody, regardless of mobility problems, should be able to experience the joy and health benefits of physical activity. As our Medical Manager, Rikke is passionate about sharing knowledge so that individuals with special needs, families, and clinicians can discover the possibilities and solutions provided by Made for Movement.

Related posts