Ny studie: Aktivitet i Innowalk förbättrar livskvaliteten (QoL)

Trine Roald
Trine Roald
Tillbaka till Bloggöversikten
Young girl cheers with joy with friends

En nyligen publicerad studie visar att dynamiskt stående i Innowalk signifikant förbättrar livskvaliteten för barn med svår cerebral pares. Hjälpmedlet gjorde det möjligt för barn som tillbringar större delen av sin tid sittande eller liggande att vara aktiva i upprätt läge med viktbelastning. 

Fysisk inaktivitet kan få allvarliga konsekvenser för barns hälsa 

Barn som är icke gångare med cerebral pares tillbringar större delen av sin tid stillasittande och är mindre fysiskt aktiva jämfört med barn utan funktionsnedsättning. Deras diagnos åtföljs ofta av smärta, epilepsi, skolios och kontrakturer. Samtidigt vet vi att en stillasittande livsstil är en av de främsta orsakerna till många sjukdomar. Därför är det avgörande att dessa barn får tillgång till fysisk aktivitet för att förbättra eller upprätthålla funktioner och ett hälsosamt liv.   

Eftersom funktionsbegränsningar begränsar deltagandet i fysisk aktivitet, kan hjälpmedel möjliggöra träning för barn som inte kan stå och gå själva. 

I många länder är statiskt stående en del av standardvården för barn som inte är gångare. Även om ståskal kan gynna vissa barn är det en obekväm intervention för andra. Ett svenskt forskarteam vid Lunds universitet har jämfört statiskt stående med dynamiskt stående och effekterna som de två interventionerna har på livskvaliteten.   

Deras studie publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Disabilities från MDPI 

I den här bloggartikeln ger vi dig en sammanfattning av deras fynd. 

Hälsorelaterad livskvalitet 

Livskvalitet anses ha flera dimensioner och inkluderar personens upplevda fysiska och psykiska hälsa. För barn med cerebral pares har smärta, grovmotorik, tarmfunktion, psykisk hälsa och fysisk aktivitet visat sig påverka deras hälsorelaterade livskvalitet.  

Forskningsteamet ville undersöka effekterna av dynamiskt stående med gångrörelse på livskvaliteten, och jämföra det med standardvården, som i det här fallet var statiskt stående. Detta var första gången som någon har studerat just dessa parametrar.  

young girl sits and reads a book while standing in the Innowalk

Det visar forskningen 

För att ta reda på vilken effekt Innowalk har på livskvaliteten inkluderade forskarteamet 24 barn i forskningen. Fyra hoppade av på grund av sjukdom eller operation, så totalt 20 barn slutförde studien. Barnen var mellan 5 och 17 år och hade antingen bilateral spastisk eller dyskinetisk CP, GMSCS nivå IV och V, vilket innebär ett svårt tillstånd. 

Studien genomfördes som en randomiserad kontrollerad studie med crossover-design. En crossover-design används på grund av de stora individuella skillnaderna i populationen i den här studien, där varje individ var sin egen kontroll. 

Varje barn utförde fyra månader av statiskt stående i ett ståskal och fyra månader av dynamiskt stående i Innowalk. Ett behandlingsuppehåll på minst två veckor lades in mellan de båda interventionerna. Träningen och alla bedömningar gjordes i deras egen föredragna miljö, oavsett om det var i hemmet eller på skolan.   

Metoder som användes för att bedöma hälsorelaterad livskvalitet var en kombination av den validerade och tillförlitliga skandinaviska versionen av CPCHILD (Caregiver Priorities and Child Health Index of Life with Disabilities) och ett studiespecifikt frågeformulär.

CPCHILD är skräddarsydd för barn med cerebral pares och består av sex olika sektioner och 37 punkter totalt. De olika domänerna är: (1) Aktiviteter i det dagliga livet/ Personvård (9 punkter), (2) Positionering, överföring och mobilitet (8 punkter), (3 Komfort och känslor (9 punkter), (4) Kommunikation och social interaktion (7 punkter), (5) Hälsa (3 punkter), och (6) Livskvalitet (1 punkt).

Det studiespecifika frågeformuläret utformades för att utvärdera följande ytterligare parametrar: 

  • tarmfunktion  
  • smärta 
  • tillfredsställelse  
  • vakenhet  
  • medicinering 
  • utmattning 
  • förmåga att fokusera 

Ingen statistiskt signifikant förändring i livskvalitet efter statiskt stående 

En statistiskt signifikant skillnad i livskvalitet sågs dock när man jämförde statiskt stående med dynamiskt stående.  

Dynamiskt stående var bättre än statiskt stående i alla utfall utom vakenhet   

Resultat efter träningsperioderna visade att det fanns en kliniskt relevant ökning av livskvaliteten efter dynamiskt stående. Alla utfall utom ett var bättre efter dynamiskt stående jämfört med statiskt stående. 

Sex faktorer som förbättrar livskvaliteten efter dynamiskt stående

  1. Tillfredsställelse  
  2. Utmattning  
  3. Förmåga att fokusera  
  4. Tarmfunktion 
  5. Medicinering 
  6. Smärta 

Slutsats 

Dynamiskt stående i Innowalk var det föredragna alternativet ur ett familjeperspektiv, eftersom den har större fördelar än standardvården, som är statiskt stående. 

För mer information om den här studien, läs hela artikeln som har publicerats i tidskriften Disabilities här. 

24-timmars positionering

Trine Roald
Trine Roald

Författaren arbetade som marknadschef för Made for Movement i 7 år innan hon fortsatte med andra äventyr i sitt eget företag. Trine Roald har över 20 års internationell erfarenhet inom en mängd olika branscher. Som marknadschef för Made for Movement brann hon för att förmedla berättelser och kunskap med möjligheter att förbättra livskvaliteten bland personer med svåra funktionsnedsättningar.

Relaterade inlägg
Nyhetsbrev

Hör av oss nå och då och lär dig nya saker